kursus E-Marketing‎ > ‎Basic HTML‎ > ‎

beza "nofollow" dan "dofollow"

dofollow dan nofollow

"Tahukah anda bahawa setting default bagi ruangan komen blogspot adalah NoFollow. Jadi untuk menukarkan kepada DoFollow. Beberapa setting pada Edit HTML perlu dilakukan."  • Dofollow ->> Google bukan sekadar index page anda,malah follow semua link yang ada di blog.
  • Nofollow ->> Google hanya index page,tetapi tidak follow link yang ada di blog anda.


Kelebihan DoFollow

  • Mampu meningkatkan trafik yang tinggi kepada website/blog
  • Memberikan backlink secara percuma kepada mereka yang membaca website/blog tersebut
  • Meningkatkan bilangan komen pada post blog.
  • Menarik lebih banyak pengiklan untuk meletakkan iklan di blog anda.
Keburukan DoFollow
  • Tidak begitu disukai oleh Google kerana memberi link keluar yang banyak. Paling ideal yang perlu ada dalam sesebuah blog, keseluruhan link mesti kurang dari 100.
  • Spammers akan meninggalkan komen di post blog tanpa membaca apa yang anda tulis. Namun ini boleh dielakkan, sekiranya komen tersebut perlu mendapat kelulusan dari Comment moderation terlebih dahulu
  • Mampu meninggalkan kesan buruk kepada SEO blog sekiranya terlalu banyak SPAM yang terhasil. Perkara ini mampu dikawal sekiranya komen tersebut perlu mendapat kelulusan dari Comment moderation terlebih dahulu. Jadi anda sebagai Comment moderation haruslah bijak menentukan samada komen tersebut komen yang bermutu, berusur SPAM atau sebaliknya.

Kebaikan NoFollow
Mampu mengurangkan SPAM di dalam blog anda.

Keburukan NoFollow
Pengunjung dan pengiklanan berkurangan. Namun ianya dapat diatasi sekiranya anda pandai memainkan peranan dalam pengolahan blog agar tidak membosankan, bijak dalam pemasaran blog dan banyak lagi.


contoh untuk dofollow dan nofollow:

<a href=”http://abdulrahman.fke.utm.my” rel=’nofollow’>Blog AbdulRahman</a>.

dan untuk dofollow...

cuma perlu tukar di rel='dofollow'  Cara untuk mengesan nofollow dan juga dofollow

Cara pertama adalah dengan menggunakan plugin Mozilla Firefox NoDoFollow. Bagi pengguna Internet Explorer dan Google Chrome, anda boleh menggunakan plugin seperti SeoQuake, Chrome SEO dan banyak lagi plugin lain yang boleh diperolehi secara percuma di Internet.

Cara kedua untuk mengetahui blog tersebut DoFollow atau tak, adalah dengan melihat pada source code html blog tersebut. Bagi pengguna Mozilla Firefox dan Google Chrome, hanya perlu tekan CRTL+U pada keyboard dan search rel='nofollow'. Sekiranya terjumpa code tersebut, blog itu adalah blog NoFollow.


Berikut adalah keterangan ringkas NoFollow dari Wikipedia
Comments